Hoe kom je aan een btw nummer?

Op het moment dat je een ondernemer wordt en je producten of diensten gaat leveren waar je geld mee verdient, wordt dat de omzet genoemd. Over deze omzet moet belasting betaald worden. Deze belasting wordt ook wel de omzetbelasting of BTW genoemd. Hiervan moet je maandelijks, periodiek of jaarlijks aangifte over doen. Om dit allemaal te kunnen doen heb je een BTW nummer nodig. Maar wat is een BTW nummer precies en hoe kun je hier aan komen?

Wat is een BTW nummer?

Een BTW nummer of voor een eenmanszaak de BTW-ID, is een uniek nummer dat bij jouw onderneming behoort. Iedere ondernemer binnen de EU die BTW af moet dragen heeft zo een nummer. Welke rechtsvorm jouw onderneming heeft, heeft geen invloed op het wel of niet hebben van een BTW nummer.

Op het moment dat je een bedrijf gaat beginnen en je het bedrijf bij de Kamer van Koophandel laat registreren, dan zul je eerst een KVK-nummer krijgen. Met dit KVK nummer zal je een BTW nummer krijgen van de belastingdienst.

Hiermee ben je automatisch aangemeld voor het doen van aangifte voor de omzetbelasting. Wanneer het zo ver is dat je aangifte moet gaan doen over je omzetbelasting zal de belastingdienst contact met je opnemen.

Waar wordt een BTW nummer voor gebruikt?

Een BTW nummer wordt gebruikt op alle mogelijke manieren van communicatie naar buiten toe. Dat wil zeggen op je facturen, je briefpapier, en enveloppen, je website of webshop. Op die manier is het voor een klant of leverancier makkelijk te controleren of je een bedrijf hebt dat netjes overal geregistreerd staat en dus geldig is.

Hoe kan je een BTW nummer aanvragen?

Om een BTW nummer te kunnen krijgen moet je eerst je bedrijf officieel laten registreren bij de Kamer van Koophandel. Wanneer je deze inschrijving hebt gedaan zal de belastingdienst de inschrijving controleren. Bij goedkeuring zal de belastingdienst je een BTW nummer geven.

Wat gebeurt er met je BTW nummer als je met je bedrijf stopt?

Als je je bedrijf uit laat schrijven kan dat alleen als je van plan bent om echt helemaal definitief te gaan stoppen met je bedrijf. Dan moet je eerst je bedrijf uitschrijven bij de Kamer van Koophandel en daarna moet je dit weer doorgeven aan de belastingdienst. Het kan wel even duren voordat de inschrijving verwerkt is. Hou er dan rekening mee dat je misschien nog wel een BTW aangifte zou moeten doen.